Co prozradí okolí našich očí o našem jídelníčku a celkové vitalitě?

Publikováno uživatelem

Pokud jsou oči zrcadlem duše člověka, pak můžeme říct, že jejich okolí je zase zrcadlem našeho zdraví. Jediný pohled na okolí očí člověka vám může prozradit mnohem víc, než si myslíte. Kruhy a váčky pod očima si nejčastěji spojujeme s únavou a vyčerpaností. Nedostatek spánku ale nemusí být jedinou příčinou jejich vzniku. Když se pod očima objevují kruhy, váčky nebo různá zbarvení, jedná se často o komplexnější problém.

Maskování očního okolí kosmetickými přípravky představuje rychlé řešení, nikoli však ideální. Zakrývání estetických nedostatků kolem očí nám totiž nepomůže odkrýt skutečné příčiny projevených symptomů.

V tomto článku si přiblížíme, co o našem zdraví prozrazuje stav okolí našich očí. Zaměříme se na jednoduché tipy, jak pečovat o zdraví tak, aby nejen z našich očí, ale i z jejich okolí zářila vitalita.

FILTRUJ VODU BEZ PLASTŮ

s Binchio aktivním uhlím špičkové kvality, které absorbuje z vody chlór a další nečistoty. Udělej další krůček pro zdravější planetu.

Zjistit více

Část 1.: Diagnostika na základě okolí očí[1]

I. Kruhy pod očima

Každý má občas dny, kdy se vzbudí s kruhy pod očima. Občasná přítomnost kruhů pod očima je důsledkem nekvalitního spánku, jenž vede k celkové únavě organismu, která se projevuje navenek tímto způsobem.

Jak tedy vylepšit kvalitu spánku, aniž byste museli spát o hodinku, dvě více? 

  • Vyhněte se konzumaci jídla před spaním (zejména těžších kombinací). Zabezpečíte tak svému tělu oddech od trávení.

Pochutnat si na dobrém jídle hodinu před spaním je předzvěstí neklidného spánku. Když totiž v noci trávíme, téměř jistě se ráno vzbudíme unavení. Mnohem víc si v noci odpočineme, když necháme odpočinout i své trávicí ústrojí.

Jak dlouho před spaním je vhodné nejíst?

To záleží na individualitě každého člověka. Jestli své tělo skutečně znáte, znáte i jeho „výkonnost“, tedy rychlost svého trávení. Když dopřejete svému tělu dostatečný čas na trávení po posledním jídle dne, můžete tím výrazně vylepšit kvalitu svého spánku a zkrátit čas potřebný na regeneraci. Není totiž pravidlem, že po osmi hodinách spánku budete odpočatí jako rybičky… zejména když usínáte s plným žaludkem. 🙂

II. Zbarvení kolem očí jako indicie (ne)vyvážené stravy

Zbarvení pod očima vám prozradí, jakým směrem byste mohli vylepšit svůj jídelníček.

  • Tmavé, sivé zbarvení – je projevem nadměrné konzumace soleného, grilovaného, pečeného jídla. Je vhodné vypustit z jídelníčku živočišná a těžce stravitelná jídla. Oslabené jsou nejen ledviny, ale také vyměšovací funkce.
  • Červené zbarvení – je projevem nahromadění horka v organismu. Doporučuje se omezit výrazné koření jako černý pepř, chilli, kardamom, skořice (teplá koření).
  • Fialové zbarvení – signalizuje stagnaci krve v těle. Mohou se vyskytnout i průvodní bolesti těla. V takovém případě je potřebné tělo spíš jemně rozhýbat, zahrnout víc pohybu do denního režimu, dopřát si masáž a přidat do jídelníčku trošku koření. Důvod bolesti je vhodné prověřit u kvalifikovaného terapeuta.Možnou příčinou fialového zbarvení pod očima je i dlouhotrvající psychické vypětí a nervozita.
  • Žluté zbarvení – signalizuje přetížená játra a žlučník. Toto zbarvení je spojené s nadměrnou konzumací sýrů, mléčných výrobků nebo kořenové zeleniny jako mrkev, tykev a dýně.

oblickyIII.  Váčky pod očima a jejich příčiny

To, co se zpočátku může jevit jako estetická nedokonalost v podobě kruhů pod očima, se časem může rozvinout v chronický problém. Když se pod očima vytvoří váčky, jedná se o jasný signál oslabené funkce ledvin. Váčky pod očima mohou být tužší nebo měkké na dotek.

  • Měkké váčky pod očima – signalizují přijímání nadbytku tekutin. Ledviny tento nadbytek tekutin „nestíhají“ filtrovat a to se odráží v hromadění vody v oblasti očí.
  • Tužší váčky pod očima – signalizují přijímání nadměrného množství nezdravých tuků. Nadbytek nezdravých tuků v potravě oslabuje funkci ledvin a hromadí se v podobě různých usazenin. Tužší váčky pod očima jsou projevem tvorby hlenů, kamenů nebo cyst v okolí ledvin.

Část 2.: O ledvinách z pohledu tradiční čínské medicíny

O tom, jak pečovat o své ledviny a jak předcházet jejich oslabení, jsme si popovídali s kvalifikovanou terapeutkou TČM, Juditou Petríkovou. Judita působí v jógovém studiu Joga Dita. Ve své praxi se zaměřuje zejména na diagnostiku zdravotních potíží dle TČM, redukci váhy a omlazovací techniky obličeje. Právě z důvodu zajímavé kombinace její dovednosti jsme si s Juditou popovídaly na téma zdravé ledviny.

Judito, můžeš nám prosím přiblížit, jakou funkci sehrávají ledviny v našem těle dle tradiční čínské medicíny?

Na ledviny se tradiční čínská medicína (TČM) dívá jako na kořen života. Uchovávají v sobě esenci (Jing, čti: Ťing), „životní šťávu“, která je životodárná před narozením a kterou pak v sobě nosíme po celý život. Tato esence je přirozeně vyčerpatelná, jinak bychom mluvili o nesmrtelnosti. Nicméně je v naší moci podílet se na urychlení nebo zpomalení jejího vyčerpávání.

Ledviny jsou zásobárnou energie jako takové, jsou zdrojem veškerého yin a yang těla.

Mimoto, mezi ledvinami je místo, kde je umístněn zdroj veškerého tepla pro naše tělo, který by se dal přirovnat k plamenu pod kotlem, je to oheň Ming Men.

Ledviny jsou tedy místem jednak pro teplo, oheň jako takový, a rovněž jsou zásobárnou esence, která se podílí na vzniku a udržování života.

 Jak si tuto energii neboli esenci můžeme představit?

Dá se to hezky přirovnat k polévce: polévka jako taková je esence Jing, teplo polévky je yang ledvin, voda z polévky je yin ledvin.

A jak můžeme tuto energii pocítit a uvědomit si?

V ledvinách může ubývat ta která „složka“ a každá se projeví jinak.

Pokud ubývá yang ledvin, je to jakoby zhasínal plamen pod kotlem, tak se v těle zpomalují veškeré funkce – a tím myslím trávení, což se u někoho projeví průjmy (pozor, průjmy mohou mít i jiné příčiny), nebo termoregulaci (dotyčné osobě je neustále zima nebo má ledové nohy). Také se snižuje vůle a vytrvalost anebo je problém s neplodností.

Když ubývá z té druhé složky, může být sucho v krku, šedivějí vlasy, může přicházet pocit návalu horka (např. u žen v klimakteriu atp.).

Jaké symptomy nejčastěji upozorňují na oslabené ledviny?

Jedním z projevů oslabení ledvin je

  • častý zánět močových cest, zejména u žen,
  • časté noční močení,
  • otékání dolních končetin,
  • u žen se může dostavit neplodnost nebo vynechání menstruace a u mužů problémy s erekcí.

Oslabení ledvin se také může projevit

  • rychlým šedivěním vlasů nebo jejich nadměrným vypadáváním,
  • bolestí v bederní oblasti,
  • bolestí nebo pobolíváním kolen.

Na oslabení ledvin odkazují i průvodní symptomy jako:

  • šumění v uších,
  • otoky nohou,
  • časté nachlazení (oslabená imunita),
  • astma (ale ve spolupráci s plícemi),
  • alergie (detto)
  • a psychologické projevy jako strach, úzkosti, ztráta vůle nebo deprese.

Jak lze oslabení ledvin „vyčíst z obličeje“?

Na obličeji se oslabení ledvin projevuje váčky anebo kruhy pod očima. Váčky taktéž mohou souviset s oslabenou slezinou nebo plícemi.

Varovných signálů oslabených ledvin je hodně… Jak si tedy udržovat životodárnou energii a docílit optimálního stavu ledvin? Čemu se vyvarovat, abychom neoslabovali své ledviny?

Na oslabování ledvin se podílí např. dlouhodobé přepracovávání se, kdy sice člověk fyzicky pociťuje únavu, avšak vůlí únavu potlačí a přetěžuje se – opakovaně a dlouhodobě. Nemalý podíl má i nadměrné vybíjení se aktivním sexuálním životem. Za zmínku stojí i nevhodné oblékání se, a to zejména nechránění si bederní oblasti, oblasti, kde máme ledviny. Zejména v zimě bychom měli dbát na to, aby byly ledviny chráněny před chladem.

U žen mají na vyčerpávání ledvin vliv porody, proto je hodně důležité dbát o ženy v kterékoli fázi těhotenství, a snad ještě víc po porodu.

To jsou docela praktické tipy, nad nimiž se může zamyslet skutečně každý. A co jídelníček? Jak se vyvarovat oslabení ledvin prostřednictvím stravy?

Pokaždé doporučuji přizpůsobit stravování ročnímu období. Je nesmyslné jíst v létě v 35°C horké polévky, stejně jako si při −10°C  dát k obědu nebo k večeři ledový salát jako hlavní jídlo. Paradoxem je, že „salátové“ jsou zejména ženy, které se díky tomu snaží zhubnout. Ve skutečnosti však nabírají na váze nebo se jim váha nehýbe ani o gram. Ale to je už jiné téma.

Nicméně i tohle pravidlo může mít svoji výjimku a někdy není rozumné bránit se okurce v zimě, zejména u lidí, kteří jsou horkokrevní. K velkému překvapení, až se v těle správně pročistí horko a zreguluje se termoregulace, chuť na okurku v zimě přirozeně ustoupí. 🙂

Taky zastáváme názor, že jídelníček by měl kopírovat rytmy přírody. Člověk je totiž nedílnou součástí přírody. Pod vlivem moderní doby, kdy je docela běžné konzumovat v zimě avokádo, mango nebo citrusy, jsme na toto přirozené propojení s přírodou zapomněli. A naše zdraví pak trpí… Jaké přírodní doplňky stravy bys doporučila pro posílení ledvin?

P3040666

Vlašské ořechy, černý sezam, fazole adzuki.

Nejlépe posilují ledviny vlašské ořechy, černý sezam, fazole adzuki a taky dobrý domácí vývar.

Důležité je ještě vědět, že ledviny náleží do zimního období. V zimě se má člověk stravovat tak, aby tělo zahříval, a ne ochlazoval. Tudíž žádné ledové limonády a studené pivo. 🙂 To spíš sklenku červeného vína, svařák, teplý čaj s medem a kořením a někdy i kousek hořké čokolády.

 

 

Nicméně co může dělat preventivně každý, je:

  • V zimě jíst teplé potraviny a zbytečně se nezchlazovat.
  • Oblékat se teple a ženám (i mužům) doporučuji košilky.
  • Kdo je zimomřivý, ať si dává horkou sprchu na večer a zejména na nohy.
  • Nohy/chodidla je vhodné 3–4x týdně namočit do horké vody se skořicí.
  • Chránit si ledviny. 

Kdo na podzim jedl pečené kaštany, do ranní teplé kaše z jáhel a žita si sypal černý sezam, v zimě jedl zmíněné ořechy, teplé koření, do čaje si dával hřebíček a skořici – ten si ledviny výrazně podpořil.

škoricA

A jak může na jaře a v létě dohnat péči o své ledviny ten, kdo ji v zimě zanedbal? 🙂

Na jaře se dostáváme do elementu dřeva, které náleží játrům. Ty mají trošku jinou potřebu a jinak se projevují. Avšak v cyklu rození elementů jsou jejich zdrojem ledviny, takže to „dohnání“ zdravých ledvin je nejoptimálnější způsobem:

  • Podporou jater (aby pak nevyčerpávala ledviny). Játra se podporují vším, co jaro nabízí, např., špenát, červená řepa, pampeliškové listy, celer, vojtěška, ale taky vajíčka, kozí mléko, brokolice atp. Opět mohou být individuální doporučení dle konstituce, ale pokud je někdo „zdravý jako řepa“, ať jí, co příroda nabízí a co mu chutná. Na jaře je taky zdrávo zařadit pohyb, chůzi, lehce jogging, trochu kolo, ale není nutné běhat co dva týdny maraton! 🙂
  • Respektování jarní únavy a nenucení se do ničeho, co je nad rámec pociťované fyzické únavy. Říká se, že na jaře se pozná, kdo jak dbal o ledviny. A proto když někdo cítí trochu jarní lenost, ať si ji dopřeje. Pokud se bude honit za každou cenu, doběhne ho to.

 Co v případě, kdy výše popsané symptomy neustávají? 

Pokud u někoho přetrvávají některé z uvedených symptomů, doporučila bych konzultaci u lékaře i terapeuta čínské medicíny. Mnohdy není možné jen aplikací výše uvedených doporučení navrátit stav ledvin do plné funkce.

Jaké řešení může nabídnout tradiční čínská medicína k posílení ledvin?

Jedním z řešení TČM, kterým může efektivně posílit funkci ledvin, je moxování.

Čínská medicína užívá tzv. doutníčky z pelyňku; je to moxovací tyčinka připravená z lístků pelyňku. Existují i jiné formy, např. kužílky a také jsou doutníky kouřivé a nekouřivé (pro použití v interiéru).

Proč právě moxování? Čím je specifické?

Moxování je způsob, jak přivést do těla a do vybraných akupunkturních meridiánů teplo a tak jednak zahřát organizmus/dráhu/orgán, vyhnat chlad a rozproudit Qi a krev.

Moxování tedy doslova „probudí“ ledviny k aktivitě… Je účinné i v jiných případech?

Moxa se užívá třeba i u těhotných žen pro podporu otočení miminka (hlavou směrem k porodním cestám), což ovšem patří pouze do rukou kvalifikovaného terapeuta.

Moxovací tyčinky může užívat doma kdokoli – doporučuji však konzultaci s terapeutem, protože ne všechny body jsou vhodné k moxování a stejně tak moxa není vhodná u všech typů onemocnění!

Děkujeme, Judito, za cenné tipy na téma jak pečovat o ledviny.

Okolí očí je zrcadlem ledvin. Správnou péčí o ledviny se můžete zbavit kruhů a váčků pod očima. Nemaskujte své zdravotní problémy kosmetickými přípravky. Místo toho se raději zamyslete nad objevením příčiny problému… Stačí jen rozlousknout vzkaz ukrytý kolem očí.

Bonus na závěr: Psychosomatický aspekt oslabených ledvin

Ledviny jsou párovým orgánem. Z psychosomatického hlediska rovněž zrcadlí stav našich vztahů. Vztahy s partnery, rodinnými příslušníky, přáteli… Harmonické vztahy jsou pro člověka výraznou oporou. Ty disharmonické naopak mají negativní vliv na naši vitalitu a oslabují naše zdraví, což se projevuje zejména v oblasti ledvin. I to je jeden z důvodů k zamyšlení, proč pěstovat vztahy, které jsou pro nás naplňující, a osvobodit se od těch patologických. Koneckonců zdraví a vztahy jsou spjaty silným poutem.

 Ať z vašich očí září zdraví a spokojenost!

[1] Zpracované dle knihy Michio Kushi: Orientální diagnostika. Váš obličej nikdy nelže (I. díl). Východoslovenské vydavateľstvo, Košice. 1991.

/
Přečteno 27 704 x

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *