Jana Půlpánová
(JAPŮ - zdravé jídlo a svačiny)
Jsem nadšenkyně pro zdravou stravu, ekologii a zero waste koncepty. Tyto zájmy jsem zhmotnila do vlastního projektu a dnes nabízím lidem chutné jídlo a svačiny JAPŮ s sebou. Věřím, že zdraví a ekologie jsou spjaté jako dvě strany jedné mince.
Z NAŠEHO ROZHOVORU
Překážky v podnikání jako příležitosti k růstu
Jak se umíš vypořádat se všemi změnami?
Každou změnu vnímám jako posun vpřed. Zpočátku jsem neměla k dispozici velký balík peněz, financovala jsem si vše z vlastních úspor z brigád. Byla jsem vyrovnaná s tím, že zpočátku budu muset fungovat v prostorech sdílených s jinými subjekty. Měla jsem ale to nejdůležitější – chuť pracovat a vařit.
Kde nacházíš motivaci k růstu?
Vždy, když se podívám zpět, uvědomím si, jaký krok vpřed jsem udělala. A to mě motivuje udělat další krok. Tato práce mě baví, dá se říct, že jsem se v ní našla. A našla jsem taky způsob, jak skloubit mé hobby s funkčním business modelem.
Od jógy směrem k vlastnímu podnikání
Působila jsi pár let i jako instruktorka jógy. Tvá cesta se tedy mohla ubírat i tímto směrem. Proč ses rozhodla skončit s jógou a vydat se na cestu businessu?
Paralelně s lektorováním jógy jsem se věnovala JAPŮ. Jóga i vaření mě bavily. V jistou chvíli jsem se potřebovala rozhodnout, které ze svých zálib se budu věnovat intenzivněji. Během jógové praxe jsem narazila na opravdového jógového guru. Na svých lekcích jsem mívala hodně začátečníku, guru mi pomohl pochopit, že mojí úlohou v józe je navést na cestu jógy jiné lidi. Během let jógové praxe jsem seznámila s jógou velké množství lidi, kteří u ní zůstali a rozvíjejí se tímto směrem. Myslím, že tuto svou úlohu jsem splnila velice dobře… Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, ale pokračuji trochu jinou cestou, cestou vlastního projektu JAPŮ.
JAPŮ není jen o businessu. Vaření zdravého jídla formou svačin mi osobně dává obrovský smysl.
S lektorováním jsi skončila, cvičíš jógu pořád?
Jo, cvičím si teď sama pro sebe, toho se již nikdy nevzdám. J Vevnitř jsem pořád spojena s jógou.
Co nejdůležitějšího tě jóga naučila ve spojitosti s vlastním podnikáním?
Jóga mě naučila, že všechno je tak, jak má být. Věci se z nějakého důvodu dějí tak, jak se dějí, a pokud se něco nepodaří, je to proto, abychom se něčemu naučili. Všechny překážky, na které jsem natrefila v průběhu rozvíjení JAPŮ, mě osobně posunuly hodně vpřed. Nevnímám je jako negativa, naopak, přijímám je jako tu pravou zkušenost, kterou si mám projít.
Věřím absolutně na zákonitosti Vesmíru. Věřím, že když si člověk vytvoří nějakou vizi, které skutečně věří, všechno se spojí, aby ji uskutečnil.
JAPŮ spojuje zdraví a ekologii v jedno řešení
Studovala jsi nakládání s odpady a jako konzultantka se věnuješ aplikování Zero waste konceptů na lokální podmínky. V jaké formě propojuješ tyto znalosti s projektem JAPŮ?
Když jsem přemýšlela o obalu JAPŮ svačinek, rozhodla jsem se pro minimalistický obal. Nechtěla jsem, aby lidi platili za prázdný nafouknutý obal, jako bývá zvykem… Navíc šetřím místo při skladování, místo při přepravě a místo v zákazníkově lednici. Vybrala jsem krabičku, která je vhodná k opakovanému použití. V domácnosti se hodí jak na uložení různých drobností, tak i do mrazáku.
Měla jsi i negativní odezvu od lidí vzhledem k velikosti obalu?
Měla. Lidi hodnotí očima a při pohledu na krabičku se jim nezdá velikost porce. V JAPŮ krabičce je 200 gramů jídla. Lidi jsou zvyklí, že taková porce je opticky větší, a proto jsou trochu podezíraví, jestli toho jídla v krabičce není nějak málo… Ale na druhou stranu jsou lidi, od kterých se mi dostalo pozitivní odezvy, a oceňují, že konečně někdo přemýšlí i ekologicky, nejen marketingově. To jsou zákazníci, kterých si vážím. Pro mě jsou zdraví a ekologie spjaté jako dvě strany jedné mince.
Celý rozhovor s Janou si můžete přečíst v sekci ROZHOVORY.