Poznej ty nejlepší zdroje, jež ti k jarní očistě nabízí příroda.

Publikováno uživatelem

Zejména s  příchodem jarních měsíců se mnozí zamýšlíme nad očistou organismu. O popularitě detoxikačních procedur svědčí i skutečnost, že se na trhu objevuje čím dál více potravinových doplňků s detoxikačními účinky. Tyto produkty k nám přichází z nejrůznějších koutů světa. Jak si vybrat ten nejlepší a nejúčinnější? Jak se neztratit v záplavě informací o všech produktech, jež nám zaručeně pomůžou ve snaze detoxikovat svůj organismus?

herbs

Detoxikace v souladu s přírodou.

Dřív než si odpovíme, zastavme se na chvíli u nejpodstatnější otázky:

O čem vlastně očista neboli detoxikace je?

FILTRUJ VODU BEZ PLASTŮ

s Binchio aktivním uhlím špičkové kvality, které absorbuje z vody chlór a další nečistoty. Udělej další krůček pro zdravější planetu.

Zjistit více

Není náhoda, že mnozí odborníci z oblasti výživy doporučují, abychom si očistu organismu naplánovali právě na jaře. Příroda se v tomto období probouzí k aktivitě a překypuje životem. A my lidé, jako nedílná součást přírody, se přirozeně toužíme energeticky naladit na tyto rytmy. Čím častěji si toto propojení mezi lidmi a přírodou připomeneme, tím víc z něho můžeme oba těžit – jak my lidi, tak příroda.

Častokrát pozoruji paradox detoxikačních procedur moderní doby. Ve snaze pročistit svůj organismus různými syntetickými přípravky nebo produkty z opačného koutu planety nakonec znečišťujeme přírodu. I takový egoistický rozměr mají mnohé očistné neboli detoxikační kůry. Jenže vlastní vitalitě se jen těžce přiblížíme, když zapomeneme na celek, v němž se kontinuálně rozvíjíme.

Očista organismu pomocí bylinek

Jestli se chcete skutečně „pročistit“ a naladit na svěží rytmy přírody, využijte k tomu sílu, již vám nabízí. Paralelně s množstvím syntetických detoxikačních přípravků jsou nám k dispozici i lokální zdroje detoxikace, které překypují životem. Těmito zdroji jsou čerstvé bylinky z okolí. Možná nejsou na dosah ruky jako produkty ze zdravé výživy nebo lékárny, přece jen ale svou silou od nepaměti vítězí na konkurenčním poli detoxikačních přípravků.

O tom, jaké bylinky sbírat s příchodem jara a nastávajících měsíců, jsme si popovídali s poradkyní zdravé výživy a bylinkářkou Lenkou Kavalířovou.

Lenko, co vás dovedlo k bylinkářství? Kdy se u vás zrodila vášeň pro poznávání bylinek?

bylinkyVyrůstala jsem na okraji Moravského krasu, za zahradou jsme měli krásný původní les, který mi byl hřištěm i učebnicí. Rostlinky jsem se učila znát odmalička a stejně přirozeně, jako se jiné děti učí abecedu nebo další znalosti potřebné pro život (městské děti potřebují k přežití vědět, jak přejít silnici), já jsem se učila, co můžu a co nemůžu strkat do pusy. Hned brzy na jaře jsme se netrpělivě chodili dívat na zahradu, kde kvetly čemeřice, modřence a tulipány. Mě ale víc bavila divoká příroda – zdánlivě neuspořádaná, ale ve skutečnosti velmi důmyslný systém, celek, ve kterém má všechno svoje místo. Jiné rostliny najdeme nahoře na vápencových skalách a jiné zase na podmáčené louce u potůčku. Jiné rostou a kvetou v jarním lese, ještě než stromy nasadí listy, a jiné zase v letním horku. Některé je dobré utrhnout, usušit a uvařit si z nich čaj, jiných je lepší se nedotýkat. Některé se používají na kašel a jiné zase na trávicí problémy. To všechno jsem se učila postupně, a čím víc jsem se toho dozvídala, tím víc mě to všechno fascinovalo.

Jako poradce zdravé výživy se dlouhodobě věnujete i tématu detoxikace. Jakou úlohu v samotné detoxikaci sehrávají bylinky?

Hned na začátku musím říct, že očista organismu není nic jednoduchého a jednorázového, jak se nám to snaží tvrdit některé reklamy. Neexistuje, ani v případě jiných problémů, žádná bylinka, která by se užila jako tabletka a okamžitě zafungovala. Bylinky spíš posilují a podporují jednotlivé části našeho organismu, aby líp fungoval. Odvádět různé odpadní a škodlivé látky je jedna z jeho základních funkcí. Protože lidský organismus se čistí hlavně přes játra, ledviny a kůži, je při očistě potřeba posílit v první řadě tyto orgány.

Které přírodní zdroje doporučujete využít v čase očisty organismu a proč?

Pokud chcete zkusit jarní očistnou kůru, zapojte do jídelníčku co nejvíc čerstvé zeleniny. Výborné jsou třeba ředkve a také cibule a česnek, který podporuje tvorbu žluči a pomáhá odvádět z těla látky rozpustné v tucích, v lidovém léčitelství se užívá i k pročištění cév.

Breza1

Čaj z mladých listů břízy pomáhá odvést usazené škodliviny z těla.

A co byliny?

Z jarních zelených bylin se tradičně doporučuje kopřiva, bříza a také ostropestřec mariánský, vhodný na podporu činnosti jater.

I pouhý dostatečný příjem čisté vody nebo právě bylinkového čaje podporuje vnitřní očistu organismu. Navíc je skvělou prevencí ukládání odpadních látek v těle, špatné funkce ledvin nebo třeba dny.

Kterou část břízy je vhodné sbírat a užívat?

Z břízy jsou to pupeny a mladé listy. Dřív se používala i míza, ale v současné době není nařezávání živých stromů legální (ani příliš pěkné vůči těm stromům). Z pupenů a listů si můžete uvařit čaj, který má silný diuretický účinek – pomáhá tedy k odvodnění a odvedení usazených škodlivin z těla, hlavně z oblasti kloubů.

Doporučujete při očistě organismu užívat kromě bylin i jiné, přírodou ověřené pomocníky?   

Dobrou práci mohou odvést i houby (např. hlíva) a mořské řasy, které jsou schopné na sebe navázat těžké kovy a vyloučit je z organismu. Každý ale při očistě řeší trošku něco jiného – ve skutečnosti si tělo vždy nejdřív začne uzdravovat nejproblémovější místo, což je hodně individuální. Zkuste vašemu tělu naslouchat.

šalviaNěkdy je ale hodně těžké naslouchat svému tělu. Zejména, když si člověk osvojil nezdravé stravovací návyky.

S tím stoprocentně souhlasím. S tím, jak se organismus pročišťuje a odvyká si od nezdravých a umělých věcí, reaguje citlivěji. Zeptejte se sebe sama, na co máte takhle brzy z jara chuť. Já bych se nejraději šla doslova pást na všech těch zelených výhoncích, které raší a jsou plné síly a koncentrované sluneční energie…

Mnoho lidí vnímá jarní očistu jako období, kdy musí „přiškrtit“ své stravovací návyky a hodně se omezovat. Vyvstává otázka, jak tedy překlopit tento postoj do pozitivní roviny a vytěžit z jarní očisty co nejvíc.

Nesoustřeďte se jen na to, jak z těla dostat všechno špatné, ale stejně jako vždy zkuste přemýšlet o příčinách. Pokud opakujeme stále dokola chyby, které k „zanesení organismu“ vedly, tak taková jednorázová očista vlastně moc velký smysl nemá.

Ideální by samozřejmě bylo, kdyby se člověk nemusel pořád dokola jen „čistit“…

Proto doporučuji každému začít jíst aspoň o trošku zdravěji (méně průmyslově upravených potravin, víc takových, jaké jedli naši předkové), víc se hýbat (a tím nemyslím chození do posiloven, ale opět přirozený pohyb, jako jsou procházky do přírody, plavání, běh, fyzická práce), žít přirozeněji a hlavně: míň se stresovat. Duševní očista je ještě důležitější než fyzická, vždyť většina nemocí je psychosomatického původu… Nezanášejte si proto tělo a duši závistí, strachem a zlostí.

MATA

Máta je vhodná pro uklidnění.

Jaké bylinky doporučujete konzumovat v případě psychického vypětí a stresu?

Neexistuje bylinka, která by dokázala rychle a spolehlivě potlačit projevy stresu, tedy alespoň ne zákonem povolená bylinka. Jistě, můžete si uvařit meduňku, třezalku nebo mátu, můžete si dát bylinkovou koupel nebo masáž, ale to vás zklidní na jeden večer. Pokud je ve vašem životě přítomné napětí a stres, hledejte změnu, ne bylinky. A jen pro odlehčení, uklidňující účinky má také chmel (tedy pivo). 🙂

Jaké byliny zvolit při žaludečních potížích?

Je důležité víc specifikovat, o jaké potíže jde. Nejčastěji, hlavně při pocitu „těžkého žaludku“, používám listy ostružiny, zvlášť pokud jsou potíže doprovázené průjmem. Při nevolnosti a zácpě doporučuji mátu. Na žaludek působí dobře také „hořké byliny“, třeba pelyněk. Na uklidnění podrážděného žaludku, i u malých dětí, je dobrý heřmánek.

cesnak medvedi

Česnek medvědí

Které z bylin jsou vhodné i k přímé konzumaci, třeba i jako zelená složka do smoothie?

Teď z jara jsou to hlavně sedmikrásky, popenec, někomu chutnají i pampelišky. Já mám ráda polníček, roketu a řeřichu. A samozřejmě medvědí česnek!

Když budete mixovat smoothie, můžete přidat i trochu tužší nebo pálivé bylinky, jako je řebříček, jitrocel kopinatý, kopřiva, listy jahodí, jetel, brutnák, bršlice, řepík a další. Pokud je to jedlé, tak to může být prakticky cokoliv, klidně i ten slavný zelený ječmen.

A jak osvěžit jarní salát nebo pomazánku?

Do pomazánek můžete nasekat čerstvé bylinky, které známe jako koření – majoránku, dobromysl, mateřídoušku, šťovík, bazalku, yzop, saturejku… A do salátů přidat barevné květy – třeba měsíčku, violek, růží, lichořeřišnice, pažitky.

2014_09_21-11_37_44-1700Máte nějaký ověřený bylinkářský tip, jak šetrně sušit nasbírané bylinky?

Sbírejte bylinky do košíku, papírového nebo plátěného sáčku, doma je dejte na suché místo a pěkně je rozprostřete. Nesušte je na slunci, ale ve stínu. Hlavní je, aby bylinky v průběhu sušení nebyly pomačkané a zapařené. Citlivý je třeba jitrocel, který při špatném zacházení zčerná. Můžete je dát na síto, já je mám v ploché papírové krabici a některé nechávám schnout pověšené ve svazečku.

A jak je nejlépe skladovat, aby vydržely celé měsíce?

Skladujeme je ve skleněných nebo plastových nádobách s víčkem, aby nám do nich nevlezli moli nebo jiný hmyz. Některé, třeba medvědí česnek, je nejlepší prostě zmrazit.

Jaké jsou vaše oblíbené způsoby využívání bylinek k podpoře zdraví nebo v domácnosti?

Samozřejmě nejčastěji z nich vařím čaj nebo jimi kořením jídlo. Jinak doporučuju použití do bylinkových koupelí, třeba společně s mořskou solí, nebo si z nich můžete vyrobit léčivou mast. Taková nejklasičtější, z měsíčku, léčí a dezinfikuje různá poranění, ekzémy, vřídky a další kožní problémy. Také moc ráda dělám sirupy a medy proti kašli, třeba z jitrocele, tymiánu nebo z mladých smrkových větviček.

Organizujete výlety a vycházky, na nichž učíte lidi poznávat bylinky. Co si můžou kromě poznávání bylin z takové výpravy odnést?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oslava noci svatého Jána – třezalka a čaj z devatera bylin od Lenky Kavalířové.

S bylinkovými výpravami jsem začala v roce 2014 a pokaždé je to velmi příjemný zážitek. Každý výlet je trochu jiný, často mimo bylinek potkáme i nějaké překvapení z živočišné říše, jednou to byla užovka, jindy třeba kudlanka. Nezapomenutelný byl také západ slunce o svatojánské noci…

Snažím se, aby lidé viděli (a uměli najít) bylinky v jejich přirozeném prostředí. Aby si uvědomili, jaké je to bohatství, jak geniálně je to v přírodě zařízené. Vždy se snažím na výletech projít několik odlišných biotopů a ukázat, které rostliny jsou pro ně typické. Třeba na břehu rybníka můžeme hledat vrbu nebo kostival, okolo polní cesty jitrocel, třezalku nebo hadinec, a třeba v listnatém lese s vápencovým podkladem medvědí česnek, mařinku a plicník.

Sběr bylin ale není o tom jít do lesa a odnést si odtud nějaké užitečné kytky. Je o pochopení křehkosti přírodní rovnováhy, když si uvědomíte, že prostě nemůžete vytrhat všechny rostliny, co najdete, protože byste je tam už příští rok nenašli. Je o poznávání, pokoře a vděčnosti – našim kořenům, ať už je to konkrétní místo, kde vyrůstáme a kde jsme se zabydleli, nebo kořeny ve smyslu našich předků a staletí jejich znalostí a zkušeností.

Víc informací a cenných rad o bylinkách se dozvíte přímo z webových stránek Lenky Kavalířové – www.jinyproud.cz nebo www.tichý-koutek.cz. Přejeme příjemné čtení. 🙂   

/
Přečteno 1 323 x

Komentáře 1

  1. Zpětné upozornění: Plány na rok 2016/II (checklist) - Tichý koutek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *