Jaký dopad má pití kapslové kávy na naše zdraví a planetu?

Publikováno uživatelem

Věděli jste, že 99,7 % produkce kávy se mění v organický odpad a jen 0,3 % vypěstované kávy přináší lidem užitek? Když vezmeme v potaz skutečnost, že na naší planetě vypijeme v průměru 2 miliardy šálků kávy denně, pak v průběhu jednoho dne vyprodukujeme 12 miliónů tun kávového (organického) odpadu.[1]

Víte, jakým přínosem může být kávový odpad pro jednotlivce a ekonomiku? O tom jsme si blíž povídali s našimi italskými přáteli z Funghi Espresso v článku „Příběh o tom, jak mladí podnikatelé mění kávový odpad v nutričně bohatou potravinu“.

Dnešní trend je bohužel jiný… Místo toho, abychom se snažili kreativně využít kávový odpad, balíme kávu předem do plastových kapslí. Po vypití kávy připravené z kapsle kompletně znehodnocujeme kávový odpad. Jen člověk může vymyslet, jak po vypití jednoho šálku kávy zdvojnásobit odpad z ní plynoucí a navíc na tom ještě pěkně vydělávat. Podívejte se s námi kritickým okem na fenomén kapslové kávy.

Nový životní styl věčně uspěchaných lidí

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kapsle doma, v práci, na návštěvě… Dnes je již v každém větším, ale i menším obchodě s potravinami možné dostat krabice s kávovými kapslemi různých značek. Supermarkety navíc vedle regálů s kapslemi nabízí „doplňkové“ zboží – kávovary vhodné pro přípravu kapslové kávy.

Kapslová káva se stala součástí „dobrého“ životního standardu. Již každý „dobrý“ zaměstnavatel nabízí kapslovou kávu nebo alespoň kávovar na kapsle. Kávovar vlastní taky každá „dobře“ zabezpečená rodina. Některé domácnosti si kávovar na kapsle dokonce zabudovávají do kuchyňské linky, jen aby ladil s celkovým designem kuchyně. Prodejci se předbíhají desítkami různých příchutí kapslové kávy, aby lidi nenudili pořád stejnou chutí.

S nárůstem popularity kapslové kávy však poměrně rychle roste i ekologická stopa tohoto novodobého trendu. Z tohoto důvodu se německé město Hamburg jako první na světě rozhodlo zakázat používání jednorázových kávových kapslí na pracovištích veřejné správy.[2] Tímto nařízením jasně zaujalo svůj postoj k pití kapslové kávy. Nařízení je rovněž ukazatelem směru, jakým se skutečně dobrý životní standard může ubírat.

4 důvody, proč dát kapslové kávě červenou

1. Obtížná recyklace

Jedním z nejpalčivějších problémů kapslové kávy je způsob recyklace kapslí. Kapsle jsou totiž vyrobeny kombinovaně z více materiálů – zejména z plastu nebo hliníku. Technicky jsou recyklovatelné – jednotlivé části je možné rozebrat a oddělit od sebe. Jenže ruku na srdce, kdo by to tak pečlivě dělal?

nespresso-cups-586664_1920

Jste součástí řetězce umělé spotřeby?

Kapsle se masově rozšířily právě z důvodu lidské pohodlnosti. Šetří lidem čas, který pak tráví v kanceláři, na sociálních sítích nebo před televizí… Jen výjimečně se najde fanoušek kapslové kávy, který ušetřený čas věnuje právě recyklaci kapslí. Kolik takových statečných znáte vy?

Nespresso, jehož kapsle jsou z hliníku[3], nabízí na své webové stránce i službu recyklace. Můžete si (zdarma) objednat speciální recyklační pytel na použité kapsle, který u vás Nespresso při nejbližší objednávce vyzvedne. Anebo můžete použité kapsle doručit osobně do butiku ve vašem okolí. Pokud tedy chcete, aby byl dopad vaší kapslové kávy vstřícný k životnímu prostředí, potřebujete si pořídit i speciální recyklační pytel od Nespressa. A abychom nezapomněli, na trhu dnes lze navíc dostat i zásobníky a stojany na kapsle různých tvarů. A řetězec umělé spotřeby je na světě. Nenápadně se stáváte jeho součástí. Jak snadné, že? 🙂 O něco těžší je pak z něho vystoupit.

Pravdou však zůstává, že z důvodu komplikovanější recyklace končí naprostá většina kapslí ve smíšeném odpadu. Odpad v podobě malých kapslí dosáhne za rok takových rozměrů, že by mohl obejít naši planetu 10,5krát![4] To je docela dost, nemyslíte?

2. Trvalá NE-udržitelnost plynoucí z podstaty kapslového systému  

S touto masou odpadu se musíme my a naše planeta nějak vypořádat. Přesto se někteří výrobci kapslové kávy prezentují jako podporovatelé trvalé udržitelnosti. Společnost Tchibo na svých stránkách uvádí, že jejich kapsle Cafissimo obsahují výhradně kávu z trvale udržitelné zemědělské produkce. Rovněž byly kávovary Cafissimo vyvinuty s ohledem na ekologii a energetickou efektivnost.[5]

Tchibo vyzdvihuje ekologickou stránku svých výrobků, avšak zapomíná poukázat na neekologickou podstatu celého kapslového systému. Těší vás snad energetická efektivnost vašeho kávovaru za současné produkce odpadu při každém použití přístroje? Je takové spotřebitelské chování skutečně ekologické a trvale udržitelné? Každým šálkem kapslové kávy „vynulujete“ trvalou udržitelnost, kterou se výrobce kávovaru a kapslí snaží zabezpečit.

Ze samotné podstaty pití kapslové kávy zkrátka nemůžeme jednat ekologicky, i když nám společnosti vyrábějící kávovary tvrdí přesný opak. Stačí se na fenomén kapslové kávy podívat z globální perspektivy a s jistou dávkou kritického myšlení.

3. Egoistický životní styl jednotlivců na úkor širšího Celku

coffee-1179790_1920Když jsem se ptala mých známých (a taky jsem nahlédla do různých online diskusí), proč s oblibou pijí kapslovou kávu, většina mi řekla, že příprava kapslové kávy je nenáročná a úžasně pohodlná. Údržba je jednoduchá a obsluha kávovaru ještě jednodušší. Žádná rozsypaná kávová zrnka nebo špinavé ruce od rozemleté kávy. Odhozením kapsle končí naše starost s přípravou kávy a taky starost s neorganickým plastovým odpadem.

Tyto výhody, jež nás vedou ke koupi kávovaru a kapslí, jsou důsledkem všudypřítomné pohodlnosti západní společnosti. Když volíme tento druh pohodlí, ve skutečnosti se zbavujeme odpovědnosti a přesouváme břemeno tíže na někoho jiného… Připravujeme si kávu a těšíme se z neumazaných rukou, zatímco „špiníme ruce“ prostředí, v němž chceme žít a rozvíjet se. Dnes jsme dosáhli takové úrovně oddělenosti, že si potřebujeme připomenout důsledky našeho (spotřebitelského) jednání. Když budeme zatěžovat prostředí kolem sebe nadměrným (uměle vytvořeným) odpadem, sami na to můžeme doplatit. Vše trefně vystihuje jednoduché poselství krátkých dokumentů Příroda mluví:

Příroda nepotřebuje lidi. Ale lidé potřebují přírodu.“

Renata Matusinovič, business executive manager pro Nestle, v jednom rozhovoru na otázku, jak si vysvětluje narůstající popularitu kapslové kávy, uvedla: „Kapslová káva je káva nové generace.“[6]

Já si myslím, že nová generace potřebuje spíš získat nadhled nad tímto kávovým fenoménem. Potřebuje rozvinout pocit propojenosti s Celkem, aby nabyla přesvědčení, že individuální pohodlí tohoto druhu způsobuje nepohodlí někde jinde…

4. Kávové kapsle jsou vyrobeny z plastu – nakolik jsou zdravotně nezávadné?

Materiál, z něhož jsou některé kapsle vyrobeny, obsahuje často i BPA (Bisfenol A), hliník a jiné složky plastů. Experti zabývající se výzkumem účinků BPA na lidský organismus již dlouho upozorňují na možnou souvislost mezi BPA a hormonální nerovnováhou nebo nádorovým onemocněním.[7] V důsledku publikace těchto výzkumů začali mnozí výrobci kapslí používat materiál bez obsahu BPA (BPA free)[8]. Otazník však pořád visí i nad kapslemi z hliníku.[9]

Na místě je tedy otázka: Nakolik je pití kávy z plastové nebo hliníkové kapsle bezpečné?

Názory jsou různé – vědci zvedají výstražný prst, výrobci a prodejci nás naopak ubezpečují, že plastové kapsle jsou naprosto bezpečné. Záleží jen na vás, který názor si vyberete…

Pravdou však je, že skutečný účinek pravidelného pití kapslové kávy se projeví u každého individuálně až po letech.

Ještě před pár desítkami let používali naši rodiče nebo prarodiče hliníkové příbory. Pamatujete? A mysleli si, že je to v pořádku. Až později akceptovali zdravotní rizika spojená s jejich používáním.Naše úsudky se zkrátka vyvíjejí a mění v čase. To, co nyní považujeme za zcela bezpečné, budeme časem možná zpochybňovat, až nakonec přijmeme odlišné závěry. Je to součástí naší evoluce. Můžeme se proto jen domnívat, jestli je pravidelné pití kávy z plastové nebo hliníkové kapsle skutečně neškodné… Pro odhalení skutečných účinků kapslové kávy ji ještě potřebujeme „testovat“ na jejich příznivcích několik let nebo desetiletí.

Zpátky k poctivé kávě

Příprava chutné kávy

kávové mašinky.Chutnou kávu si lze jednoduše připravit i bez zbytečného plastového nebo hliníkového odpadu.

My kombinujeme zejména tři způsoby přípravy kávy:

  • moka
  • french press
  • džezva

Nejraději mám kávu z italské moka konvičky, s ní jsou spojeny mé vzpomínky na Itálii. Přinesla jsem si ji jako suvenýr z Florencie. Možná i právě díky vzpomínkám na Itálii chutná nejlépe… Naopak ke kapslím si člověk ani nestihne vytvořit žádný vztah, záhy po použití se mění v odpad.

Když připravujeme kávu pro oba, používáme hlavně french press. Pomocí french pressu zvládne připravit kávu i malé dítě! Je to asi tak jednoduché jako hodit kapsli do kávovaru. 🙂 Zalijete kávu horkou vodou a po chvíli ji „stlačte pístem ke dnu“. Tlačením pístu směrem dolů (a působením vznikajícího tlaku) se oddělí kávová zrnka od vody. Pak můžete servírovat. Rozhodně nenechte kávu louhovat příliš dlouho (ideálně tak 2–3 minuty), abyste nezkazili její chuť.

Občas si pro změnu připravíme i kávu z džezvy. Nevýhodou tohoto způsobu přípravy je však to, že někdy to neuhlídáme a káva vzkypí. To pak musíme uklízet. 🙂 Je to ale skvělé cvičení bdělé pozornosti! Tak proč někdy nespojit tréning bdělé pozornosti s přípravou voňavé kávy?

Pokud jste opravdový milovník kávy a zajímá vás, jak poznat kvalitní kávové zrno, jak zvolit hrubost mletí anebo jak pražit kávu, můžete se účastnit zajímavého kurzu „Jak na domácí kávu“ na Naučmese.cz. Na kurzu se naučíte připravit kvalitní kávu v domácím prostředí, a to bez zbytečného plastového odpadu. V konečném důsledku je investování do know-how přípravy kávy nejen ekologičtější, ale i ekonomičtější volbou než pravidelní pití kapslové kávy.

Ochucení kávy

Když máme chuť na nějakou změnu, kávu si ochutíme. Někdy do ní přidáme špetku skořice nebo raw kakaa, v zimě pak třeba špetku perníkového koření. Nejsme fanoušky slazení cukrem nebo přidávání mléka. Z toho jsme již dávno vyrostli. 🙂

Zajímavým způsobem zpestření kávy je ochucení kokosovým olejem. Inspirovat se můžete způsobem přípravy tzv. power coffee dle Dušana Plichty[10]. Přidáním lžičky kokosového oleje nebo domácího másla do ranní kávy nastartujete svůj organismus a podpoříte funkci mozku. A vše bez zbytečných kapslí!

Na závěr: Vychutnejte si přípravu poctivé kávy

Čas trávený pitím dobré kávy je pro mnohé lidi synonymem pohody a oddechu. S tím úzce souvisí i její příprava.

Příprava kávy byla až doposud vnímána většinou milovníků kávy jako jistý druh denního rituálu. V průběhu přípravy poctivé kávy se člověk alespoň na chvíli odpoutá od rutiny denních povinností. Alespoň na chvíli se pro změnu soustředí na zcela jednoduchou činnost, jakou je třeba naplnění moka konvičky nebo hlídání kávy v džezvě. Tak proč si tenhle rituál necháváme najednou vzít?

moka foto

[1] Zdroj: Muzeum Kávy, Praha.

[2] http://ceskoaktualne.cz/2016/02/zpravy-ze-sveta/nemecko-se-stalo-prvni-zemi-ktera-zakazala-kavove-kapsle-na-jedno-pouziti/

[3] Hliníkové kapsle Nespresso jsou navíc z vnitřní strany potaženy ochranným filmem.

[4] http://www.theatlantic.com/technology/archive/2015/03/the-abominable-k-cup-coffee-pod-environment-problem/386501/; jiné zdroje uvádí i 12krát.

[5] http://www.tchibo.cz/-c400069086.html?cs=1&vt=8838961448db6546ca939e7e7afa4529e349095

[6] http://www.mediaguru.cz/2014/09/pristi-rok-planujeme-s-dolce-gusto-digitalni-revoluci/#.V0qcgGZJm3A

[7] http://www.webmd.com/children/environmental-exposure-head2toe/bpa?page=2

[8] Když pijete kapslovou kávu, zkuste si u svého výrobce ověřit, jestli jsou jejich kapsle bez obsahu BPA.

[9] Hliníkové kapsle vyrábí Nespresso.

[10] https://www.dusanplichta.com/blog/power-coffee-skutocna-energia-na-cele-dopoludnie/

/
Přečteno 3 412 x

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *