Velký rozhovor s Jiřím Vosýnkem, zakladatelem Baví – první bezobalové roznášky jídla – o podnikání, veganství a životní filozofii

Publikováno uživatelem

Je až neuvěřitelné, kolik toho může jednotlivec ovlivnit pouhou změnou svých vlastních spotřebitelských návyků. Tím, že začne dělat vědomé volby ve prospěch sebe a taky širšího celku…Vezměte si třeba oblast stravování. Budete-li jíst po dobu jednoho roku byť jenom jedno čistě rostlinné jídlo denně, ušetříte 750 000 litrů vody (to je 10 000+ osprchování!) a emise odpovídající asi 3 000 kilometrům najetých autem (vzdálenost zhruba z Prahy do Lisabonu). Tento překvapivý přepočet a další jemu podobné jsem nalezl na stránkách Suzy Amis Cameron, veganské aktivistky a zakladatelky hnutí OMD (One Meal A Day For the Planet).

Co kdyby tím jedním jídlem byl váš oběd? Zvládli byste zaměnit toto jídlo za čistě rostlinné? Než si v duchu odpovíte, tak rychle dodávám, že to nemusí být z vaší strany vůbec o odříkání. Právě naopak, může vás to dokonce bavit!:-)

Pro mě je důkazem a inspirací v tomto ohledu nový gastronomický startup s příhodným názvem Baví. Jde o první bezobalovou roznášku jídla u nás. Podle zakladatele tohoto startupu, Jiřího Vosýnka, je vratná krabička jediná přípustná cesta, jak si objednat jídlo a minimalizovat tvorbu odpadu. „Všechny ty rádoby kompostovatelné obaly, recyklovatelné plasty a tak dále jsou jen marketingový tah. Koupit si jídlo ve třtinové krabičce a mít pocit, že dělám něco pro životní prostředí, je buď omyl, nebo alibismus,“ je přesvědčený Jiří Vosýnek.

FILTRUJ VODU BEZ PLASTŮ

s Binchio aktivním uhlím špičkové kvality, které absorbuje z vody chlór a další nečistoty. Udělej další krůček pro zdravější planetu.

Zjistit více

Tým Baví na čele s jeho zakladatelem, Jiřím Vosýnkem, se tedy rozhodl razit odvážný a nekompromisně ekologický koncept přípravy a roznášky jídel. V tomto rozhovoru s Jiřím Vosýnkem jsme si promluvili o vznikua  fungování služby Baví, veganské filozofii a také zcela praktických aspektech rostlinné stravy.

Z rozhovoru s Jirkou Vosýnkem se kromě jiného dozvíte:

  • proč patří služba Baví k průkopníkům dovážky jídla u nás,
  • proč je celý koncept Baví postavený na čistě rostlinné stravě neboli veganské,
  • Jaká jsou Jirkova oblíbená domácí veganská jídla, která jsou rychlá a super-snadná k přípravě,
  • jak se dá začít stravovat více rostlinně, aby byl přechodbeze stresu a plynulý,
  • 3 jídla, která má Jirka vždy ve své kuchyni,
  • jaké přesvědčení za posledních pět let nejvíce zlepšilo Jirkův život,

a mnoho dalšího.

Tým Baví na čele s jeho zakladatelem, Jiřím Vosýnkem, se rozhodl razit odvážný a nekompromisně ekologický koncept přípravy a roznášky jídel. Vše dělají s nadšením pro věc a humorem.

I. O službě Baví

Pro mnoho lidí to může vypadat opravdu zvláštně, ale já jsem se v práci roky vyhýbal obědům ve formě donášky jídla právě kvůli vznikajícímu plastovému odpadu… Proto mě vznik služby Baví ohromně potěšil. Jste asi první služba tohoto druhu u nás…proč s tímto konceptem propána ještě nikdo jiný nepřišel mnohem dřív?:-)

Těší mě Vaše radost z našeho snažení. Důvod, proč patříme k průkopníkům dovážky jídla ve vratných obalech bude, domnívám se, prostý. Je s tím docela dosti práce a ve skutečnosti si tím komplikujeme život. Na což já jsem si ve svém živote již nějak zvykl, od mala jsem šel do stejného cíle přes dva kopce bez vyšlapané cesty zapovězeným lesem, i když bych mohl jít po rovince po vyšlapané cestě slunnou alejí. Ale není to o vědomém záměru, nýbrž o programu, kterému jsem nikdy nedokázal odolat. Asi by mě to jinak ani nebavilo. :)️

Z lenosti nám lidem přirozené vychází, že vždy většina z nás volí cestu slunnou alejí, kdežto já se domnívám, že v ní je vlastně trochu nuda. Strach ze stereotypu je můj motor, který mě žene do nekomfortu, jež vlastně miluju.

Proč konkrétně to tedy nedělají i ostatní roznášky podobně – myslím vratné nádoby, snaha vyhnout se vyhazování jídla a plýtvání surovinami? Je na tomto udržitelném byznys modelu něco opravdu těžkého, co ostatní subjekty odrazuje, aby s tím začaly?

V rámci vratných obalů je zapotřebí zákazníka při objednávce přesvědčit, že je super nápad, aby za své jídlo zaplatil o 100 korun více za obal, v kterém mu jídlo doručíme, ač se jedná pouze o vratnou zálohu.

A pokud každý den nechceme vyhazovat kila jídla, což je v gastronomii zajetý folklor, vede nás to k tomu, abychom naše strávníky motivovali k tomu, aby si jídlo objednali den dopředu a my tak věděli přesný počet porcí, které uvaříme. A to v dnešní době nepřeberných možností, kdy jen lusknutím prstů si můžete objednat jídlo ze všech kontinentů a za hodinu, možná dvě, vám u dveří kanceláře či bytu zvoní kurýr, není malá konkurence.

Proto jsme našim zákazníkům opravdu vděční, že jsou otevřeni filozofii naší služby přicházet na chuť. A když jsme u té chuti, nedivím se jim, protože naši kuchaři v čele s Markem Zelingerem, opravdu vědí, co dělají.

Ale k tomu, abyste se dozvěděli, jak chutnáme, musíte projít právě pres zapovězený les, utkat se s uhrazenou zálohou a objednávkou den předem. Na konci však čeká líbezná princezna v podobě naší misky pestrých chutí a vůní. A to chceš! 😉

K tomu, abyste se dozvěděli, jak chutnáme, musíte projít právě pres zapovězený les, utkat se s uhrazenou zálohou a objednávkou den předem. Na konci však čeká líbezná princezna v podobě naší misky pestrých chutí a vůní. A to chceš! 😉

Co tě nejvíce baví na Baví? 🙂 V jakém aspektu ti tento mladý projekt přináší největší radost do pracovního života?

Na Baví mě nejvíce baví, ze existuje. Tim, ze přináší tolik aspektů udržitelnosti. Tím, že se nad ním potkal tým skvělých lidí, kterým jejich práce dává smysl, protože má přesah a není jen zdrojem příjmů. Mám radost, že lidem, kteří nás jedí chutnáme a bavíme nejen jejich chuťové pohárky, ale také jejich biologické stroje v samotných celcích. Věřím, že i to je důvod, že máme čím dál tím více pravidelných zákazníků. 

II. O rostlinné stravě

Proč jsi Baví postavil na čistě veganské stravě (a ne např. vegetariánské apod.)? 

To, proč je náš koncept postavený na čistě rostlinné stravě neboli veganské je jednoduché. Důvody, proč lidé přehodnocují své stravovací návyky jsou tři hlavní:

  • Ekologie – věděli jste, že živočišná výroba je jeden z největších znečišťovatelů naší planety? Už se o tom napsalo nepřeberné množství článků.
  • Etika – někdy už hodně dávno jsme si my lidé řekli, že jsme pány tvorstva a vybrali jsme si jiné tvory, kteří nám nejvíc chutnají a ty jsme začali chovat a baštit. Což do určitého počtu pasažérů na této planetě mohlo fungovat, ale při  8 miliardách obyvatel téhle, ještě stále bledě modré, planety už není úplně udržitelné a to věřím, že předky tohle naše stravovací rozhodnutí nebavilo vlastně nikdy a myslím, že je úplně jedno, že už tak činíme od zemědělské revoluce, tedy zhruba přes 10 000 let. To je již dost dlouhá doba na jedné stránce a cítím, že už bychom mohli otočit list.
  • Zdravotní dopad na naše tělo – nemusíte být obzvláště pilným studentem, abyste se dobral k tomu, že vašemu tělu skutečně prospějete, kdyz mu od živočišných produktů ulehčíte. Vynechávání živočišné složky stravy jsem si vyzkoušel pred 8 lety poprvé a byl jsem natolik překvapen, že výsledkem je právě Baví.

A je v tom i nějaké tvé silné osobní přesvědčení? 

Mě osobně k veganství vedl právě zdravotní dopad na moje tělo. Ne, že by mě trápil nějaký moribundus, a proto jsem se začal pídit po příčině, ale to jak jsem se začal cítit po několika týdnech, byl pro mě jasný argument, proč jsem do několika let přešel na čistě rostlinnou stravu. 

A proč rovnou na veganskou a ne vegetariánskou?

Protože pokud se na působeni potraviny na naše tělo podíváte více zblízka, zjistíte, že to co našim tělům neprospívá více, není maso, ale mléko a výrobky z nej. A to není snadné si připustit, když jsme od mala pod masáží reklamy mléčného průmyslu, která vypichuje nutriční pozitiva těchto produktu. Ale jaksi opomíjí negativa. No, ale kdyz si položíte jedno a druhé na misku vah zjistíte, že vám tělo více zatěžuje, něž mu dává. A když vím, že blahodárné živiny pocházející z mléka mohu získat z rostlinné stravy bez zbytečné zátěže, mam jasno. 

Toto se již dávno ví, jsou na to vědecké studie, které vsak nejsou tolik čtené. Domnívám se, že je to z toho důvodu, že se nám lidem nechce uveřit, že něco, co děláme od mala, je vlastně úplně jinak. A to nebude jen na poli stravování.

Mě v tomto ohledu před pár lety hodně otevřel oči náš přední odborník, a dnes již kamarád, Honza Tomeček, který nám v Baví zároven skládá výživové tabulky makro a mikronutrientů. Ty přikládáme ke každému receptu, aby každý věděl, co do svého těla námi připravenou miskou dopravil.

Jaká jsou tvá oblíbená domácí jídla, která jsou rychlá a super-snadná?

Sám jsem kuchař tří receptů 🙂 Buď upeču zeleninu, kterou mám zrovna po ruce (např. cuketu, dýni, cibuli, česnek, pórek, řepu, kapustičky… ) s kapkou oleje a koření nebo jen osolenou. Uvařím si nějakou luštěninu. A tyhle dvě složky nacpu společně s kysaným zelím a třeba ledovým salátem nakrájeným na kousky do tortily.

Dále miluju čerstvé závitky, kterým se také říká letní a pochází z Vietnamu.

Nakrájíte si na nudličky čerstvou zeleninu, kterou máte rádi. Já mám rád okurku hadovku, mrkev, ledový salát, avokádo, kedlubnu… Můžete přidat listy polníčku, kousky tofu, plátky čerstvého manga, všemožné klíčky. To vše zabalíte do rýžového papíru a následně je namáčíte před každým kousnutím do omáčky, kterou si připravíte z arašídového másla s trochou sójové omáčky a horké vody.

A pak jsem taky hodne polívkovej, miluju všechny polévky sveta, ale asi nejvetší zkušenost mám s hrachovkou, protože je tak jednoduchá, že se nedá udělat chyba.

Máš nějaké tipy pro lidi, kteří inklinují k veganskému životnímu stylu, ale ještě se jim nepovedl plný přechod na veganskou stravu, jak udělat tento přechod méně stresujícím a plynulým?

Pokud bych měl říct z vlastní zkušenosti, jak se začít stravovat rostlinně, tak urcitě bych nabádal k jemnosti, pomalosti a klidu. Zkoušet ochutnávat možnosti. Pozvolna, netlačit na sebe, nebýt hrr, protože to je to, čím sami sebe dostáváme do stresu.

Zkrátka být na sebe hodný. Což bych doporučil v každé sekundě našeho bytí a nejen při objevování zákoutí rostlinné stravy.

Myslím si – v podstatě i ze své vlastní zkušenosti – že hodně frekventovaným mýtem kolem veganství u mužů je obava, že budou postrádat bílkoviny z masa (ryb a vajec). Budou se tak cítit slabí, či dokonce méně „mužní“. U mě třeba existuje obdobná obava – prakticky denně sportuji, občas i závodím, mám dvě malé děti a v souvislosti s přechodem na veganství bych se obával, zda mi budou stačit na aktivní život síly… Co si myslíš o tomto? Jaká je tvá vlastní zkušenost a zkušenosti kamarádů-veganů v tomto ohledu?

Já sám se věnuji józe, běhu a jízdě na horském kole. A cítím se naprosto bájecně. Každopádně nepatřím k žádným vrcholovým sportovcům a netrhám rekordy v ničem. 

Ale velci příznivci rostlinné stravy jsou i mezi sportovci na špici, například jeden z nejlepších jezdců Formule 1, Lewis Hamilton, tenista Novak Djokovič či miláček našich oblíbených akčňáků z dětství, Arnold Schwarzenegger. Jsou však také vrcholoví sportovci, méně známí, například kanadský vrcholový sportovec a autor knihy Vegan v kondici Brendan Brazier. 

Mimo sportovní svet bych rád uvedl muzikanta Mobyho či režiséra skvělého filmu Avatar Jamese Camerona.

Na výživové hodnoty našich receptů kromě Honzy Tomečka dohlíží i lékař a maratonec Jakub Hurych, který pro Českou veganskou společnost pořádá přednášky právě pro sportovce, kteří by mohli mít obavu, že jim při přechodu na rostlinnou stravu bude něco chybět. Zde si o něm můžete přečíst více.

Pochopil jsem, že pokud nebudu mít rád sám sebe, nemohu mít skutečně rád ani nikoho jiného. Zkrátka vše, co dovedu dát sám sobě, mohu dát svému okolí.

III. O životě

Jaké nové přesvědčení, chování nebo zvyk za posledních pět let nejvíce zlepšily tvůj život?

Za posledních x let můj život změnilo a neustále mění uvědomění, že pokud se budu mít skutečně rád, bude mi v životě hezky. Zároveň jsem pochopil, že pokud nebudu mít rád sám sebe, nemohu mít skutečně rád ani nikoho jiného. Zkrátka vše, co dovedu dát sám sobě, mohu dát svému okolí.

Došel jsem k uvědomění, že bezpodmínečná láska stojí na bezpodmínečném sebepřijetí. Čím více se mi toto zjištění daří propašovávat do buněčné paměti, tím větší měrou mám schopnost vidět krásu tohohle světa, která je v každém detailu.

Je to nekonečná a čím dál tím krásnější práce, odinstalovávám ze své základové desky naučené vzorce chování, myšlenkové programy, domněnky vytvořené pod taktovkou strachu a nahrazuji iluzi motivovanou láskou. 

Skutečně platí, že tak jak přemýšlíme, takový je náš život. Když zapojíme i cítění, tedy srdce, můžeme mozek, režiséra našich myšlenek převychovat a změnit si tím život a všechno v něm.

Rychlé odpovědi

  • 3 jídla, která máš vždy ve své kuchyni?

V kuchyni nemám často vůbec nic, učím se jíst jednou denně a aniž bych si chtěl přihřívat kašičku, je to právě naše miska, kterou uvaří naši kluci šikovní.

  • kdy nebo kde jsi nejšťastnější?

Nejšťastnější jsem pořád, protože mám tu čest v každém okamžiku být zde. A čím více času dokazu strávit v přítomném okamžiku, tím více si uvědomuji jak je tenhle svět wow místo napříč jeho detaily. Jak říká Jirka Charvát: „Život je lunapark možností a je jen na tobě, kterou atrakci si vybereš.” A tou se budeš bavit a ideálně tím prospěješ nejen sobě, ale i svému okolí. 

  • jaké je tvé osobní krédo/motto? Máš nějaké? Případně oblíbená životní filozofie v kostce.

Je potřeba vědět, že kolik dáš, tolik dostaneš. Protože pokud si uvědomíme, že jsme  jedno vědomí rozdělené do osmi miliard těl, můžeme si být jistí, že jsme jednota a tedy v tu stejnou chvíli, kdy dáváme, zároveň i dostáváme. Miluju!

Chtěl bys něco dodat na závěr?

Pokud chceš ochutnat, čím se bavíme my, pojď se podívat na jidlobavi.cz, těšíme se na Tebe! 🙂

/
Přečteno 137 x

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *